Del 1. Om forældrene og frem til konfirmationen

Ark 1A, side 1

Mors barndom!

[Petra, Emmas mor] er født uden for ægteskab, vi børn var med hende til Nordenhuse engang, Stine Tolstrup hed hun, gulvet i køkkenet var brosten, [hun] havde bagt æbleskiver, dem var vi glade for. Så gik der nogle år eller tid, da var jeg og drengene, kørte med fragtmanden, vi stod af ved sygehusvejen, vi gik op forbi dets gavl, hen til en stor rødstensbygning, kom ind i gangen hvor gulvet var gule mursten. Da åbnedes en dør, en kvinde ud stirrede på os gik videre ind i et rum, da blev vi også vist hen. Mor gik hen til en seng, sagde goddag Anna, var datter af Stine [Tolstrup] i Nordenhuse. [Hun] var kraftig, venstre arm var hun af med fra midt på overarmen, hun havde vandret om på landevejene, døde vist ret efter vi havde besøgt hende.

Vi gik derfra langs med eksercerpladsen og hen til den langport, dog stod vi lidt, hørte der blev kommanderet med soldaterne, der lå også kaserne dér, hvad år det holdt op må have været ca. 1914, da var Karl og andre det første hold soldater i Vordingborg. Da søster Anna skulle konfirmeres [3. okt. 1909], kom mors bror med. Far [Hans Ditlev] var gal de besøgte dem ca. 1 à 2 mdr. før, havde sin pige med de kom fra Rynkeby set og købte bageriet dér, kuns de to gange har jeg set dem.
Da vi havde bygget [huset] i Trunderup og Thorvald [Emmas bror] havde købt bil, engang sidst i 30 [1930erne], da kom de fra Rudkøbing [havde] været derinde på hotellet og drikke kaffe, dog fik mor [Petra] ikke set sin mor [Hansine] det havde hun regnet med. Mor [Petra] fortalte [at] hun [Hansine] havde tjent i Aunslev, dér var hun blevet gravid med Petra, dog havde hun aldrig fået hendes fars navn [Louis] eller opholdssted.

Ark 1A, side 2

Hvornår hun [Petra] så er kommet til Ullerslev ved jeg ikke, var plejebarn ved den ostemand [Claus Hansen], også den Peter var hendes helbror [sandsynligvis en halvbror], hvor [?] han er vokset op ved jeg ikke, ligeså med mors [Petras] pleje.

Nu ved jeg ikke om det var far eller mor der fik os ud og arbejde, de dage vi ikke var i skole. Far [Hans Ditlev] sagde, du skal ud og hakke mellem frøroer ved Thorup, var ældre ægtepar, også de boede nede ved strandbred, søde milde når de så og sagde goddag børn, de blev kaldt Rasmus Fut, han gik dårligt, rystede meget også arme og hænder, ved ikke hvornår de rejste.
Klara og Thora [Emmas søstre, som var tvillinger] konfirmeret, Klara kom til Aaskovgaard, Thora til Korkendrup, vel så skulle jeg arbejde på Aaskovgaard [?] også hakke mellem frøplanter til Dild, gulerødder og selleri, og skar det af da det var moden, med et segl, også hakket roer. Fik mad ud i marken, fik et med rød tomat, viskede til Dorthe Sadelmager, kan ikke lide det, tag det væk og stop det ned i græsset. Der var 3 landvæsenselever i marken [som] også spiste af den mad i kurven, i alt var der 5 elever ved Rasmus Aaskov [den samme som Rasmus Fut?] foruden forkarl, andenkarl og en dreng. En gartner og 2 elever også der, så storpige og lillepige (Klara) de [familien Aaskov] havde 1 datter Ellen, 2 sønner de er væk. Ellen bor i sit fødehjem endnu, Valborg [Emmas søster Mathas datter] træffer hende når de ældre bydes til kaffe i præstegården.
Om de gamle [Petra og Hans Ditlev] fik penge for mit arbejde aner jeg ikke, fik dem aldrig selv. Min tid har været én lang arbejdsdag fra min tidlig barndom, nu i den tid her 11 mdr. har jeg drivet [?].
Mor fik øjensyge, [blev] blind på venstre, fik lært kjolesyning i Odense, boede stadig ved de plejeforældre, fik Klaus – så blev hun med Martha, så gift med Skomageren [Hans Ditlev].

Ark 1B, side 1

Da far [Hans Ditlev] var udlært kom han til Bovense, lejede en stue ved “Ane Klodsmager” hun drev fransk vask og strygning, er huset op til haven, i det der nu er baghus boede en ældre der hed Mette, hun døde, så købte far hus og have, han byggede det store forhus, med de to rum og indgang i gavlen, blev bolig for “Rosa“, mors [Petras] plejemor. Hun lavede sin mad selv i den store åbne skorsten, [hun] havde 2 trebenede riste [til] at sætte gryder på.
Da jeg var ca. 5-6 år [1904-05], skulle jeg om til bedste [Rosa] hun flettede 2 med røde uldtråde i [fletninger?]. Kan huske at hun begyndte at lære mig at læse og skrive på tavle, om det så var før jeg var 6 år hun døde pludseligt [2. aug. 1904]. Jeg stod ude i haven og så dem køre med den sorte kiste omkring gadekæret til Kissendrup og Ullerslev. Far [Hans Ditlev] havde sit skomagergrej i stuen ved gavlvinduet, skabet med nye sko ud mod vejen. Hylder til lister, søm og pløkker i den anden krog. Kan se Petra sidde på den forhøjning når bror Thorvald [Emmas bror] skulle have ren ende. Tora [Thora, Emmas søster] og jeg havde fået noget med orm i maven, hver morgen skulle vi have en spiseskefuld [af] noget grønt pulver rørt ud i sirup, [der] blev skyllet efter med mælk.
En morgen kom røde Harald efter sine sko, [han] siger hvad er det Ditlev, de får. Far grinede [og] sagde, [det] er for at vi kan blive store og stærke, må jeg også få en, det fik han, og ud af døren og hjem, da var det flydt ned af hans skolebluse, [og] hans mor kom senere og spurgte hvad det var, det sagde far, vil sige det var stærkt …

Ark 1B, side 2

… så det var bare mælken bagefter.
Senere blev der sat døre i og loftstrappen flyttet vi børn kom ud i bedstes sovekammer, da flyttede far så ud hvor han havde værksted til han døde i 1942.
Jeg har haft megen traven [?] dog ca. 9 år gammel kom jeg ned på “Kragebjerggaard” ved Nordenhuse. Anna, konen kom på sygehuset [og] Laurits [var] ene med 2 piger og 1 dreng, dem skulle jeg passe. Ricard lå i vuggen, men Astrid var vel ca. 3-4 år, Rigborg 2 år. Pigerne, [der] lever en i Ryslinge. Rigborg over ved Herrested, gift med en fætter til Johannes Nielsen (Ninas mand). Broderen er død i Nyborg for ca. 3 år siden ugift.
Der var karlen Thorvald og pigen Emma Tækkemands begge fra Skalkendrup, da humlen skulle plukkes af, sad vi om et kar, var 3 soldater der også der hjalp til, de var ude på manøvre, skulle overnatte, hørte dem synge, så gik køkkendøren op, den der var husholderske kom med noget lige en karbonade, sagde, her [er] en godbid, den ene soldat sagde, skal vi ikke have brød til, nej det er en godbid [svarede hun]. Jeg kan se og næsten smage den endnu. Aftenen sluttede med kaffen, så næste dag var soldaterne væk.
En aften da vi var ud i kammeret, kom Emma [og hun] fik mig med hen til en dør ud til gårdspladsen. Vær rolig sagde hun, Thorvald slukkede lampen, lagde sig i sengen, gav et højt vræl. Emma lukkede døren, gå og lidt stille, da vi var i seng spurgte jeg hende hvorfor Thorvald skabte sig, jo vi have lige slagtet gris, [og] da havde hun taget et stk. tynd tarm, blæst op, bundet for enderne og lagt den i sengen, …

Ark 2, side 1

… spurgte hvorfor, fik svaret sov du nu. Næste aften da vi skulle i seng, siger hun, skynd dig, gulvet er koldt, jeg skulle helt over til væggen, så hun i kassen, gav et vræl. Uden for vinduet stod den Thorvald, sagde tak for sidst. Hendes ben ramte 3 store brosten i fodenden.
Vel, da vi nærmede os majdag [skiftedag] kom jeg hjem igen, da skulle Klara og Thora ud og tjene, der fra gården [“Kragebjerggaard” ved Nordenhuse?] gik jeg til Bovense skole hver anden dag fra kl. 8 morgen til kl. 4 om eftermiddagen, så den godt og vel ½ mil at gå, var hjemme og fik varm middag i Bovense [på?] skoledagene.
Thora kom på en gård efter Strandtved, sov der om natten, Klara barnepige ved smedens, sov hjemme. Jeg blev sat på havearbejde ud[e] omkring. Når der var færdig fodtøj, så fik jeg ordre [på] at gå om til Lise Nave og hendes gamle mor, Lise en fin sypige Ud og sige når de skulle prøve tøj, til ude med det [tøjet] når det var færdigt. Mange var søde, gav småkager, eller 1 stk. kringle, så var jeg stolt.
Vel, så blev jeg avisbud når jeg gik fra skole op til Peder Christensen efter Fyns Tidende, og om til Peder Bendiksen først[e] gaard i Lysemosevejen, selv om jeg ikke var i skole den ene dag, var jeg ude og hente avisen, se Ane Kirstine når de stod og æltede rugbrødsdej, uhm hjemmebagt, [det] var et hårdt arbejde. Var der et af fårene der havde fået 3 lam skulle det ene have flaske med mælk, og da var Karen og Marie, deres piger søde, jeg fik lov at holde det, og give det mælk. Jeg var også avispige for Ditlev skomager, og Lars murer der boede længere …

Ark 2, side 2

… ude over for en gårdmand Peder Hansen det ene kvartal den først jeg ud efter avisen havde de den først hjemme så bare ud med til dem de var ældre, havde en datter der boede i Skanderborg, de havde Hedvig og Marius, [når] de var på Fyn var jeg ude og legede med dem. Engang vi havde været ved stranden, og gik tilbage, ser vi en masse små tudseunger, vi tog en del med os, satte dem i rad på murerens trappesten, da hørte deres bedste at vi grinede, [hun] kom ud, så på os, så blev vi skældt ud, [hun] siger, hvad vil I sige om nogen rendte med jer fra jeres far og mor, så de blev samlet igen, og [lagt?] i grøften, hvor vi tog dem. Tja, det var jo forkert af os.
Vel alle de år gik med det avisrend, og bypige for Lise, der blev hentet aftensmælk onsdag og lørdag aften ved Peder Hansens, 10 øre for 1 kande mælk (2 liter i dag).
Ved jeg så var de ca. 12 år tog Petra og en Rikke fat med at gøre skoleklasserne rene, da hjalp jeg og Laura til var det var skoledag og fik fri, skulle vi begynde at feje så de 2 koner vaskede gulve, vi piger tog det med humør, dog så vi aldrig nogen penge for arbejdet. Lise og hendes mor var søde ved mig, havde jeg været langt ude med bus om at prøve kjole, eller jeg havde været i Harnskrog efter magretekrans til en brud, var der kaffe til mig, jeg fik 15 øre om ugen for at være bypige, de[m] købte jeg mærker for i skolen, da havde jeg 70 kr. skrabet sammen, så jeg selv kunne betale alt mit konfirmationstøj. Lise tog intet i syløn, dog blev Petra gal da Lise …

Ark 3, side 1

… beholdt mine ugepenge for jeg skulle have en ny kjole til skoleudflugten, da blev Petra arrig, ligeså en ny vinterkjole, [jeg] gik altid i dem der havde været Thoras eller Klaras.
Mange var søde og god ved mig med kager eller andet godt.
Den sommer jeg var 13 år blev jeg sendt ned på”Visbygaard” i høsten, både Hanne og Jørgen var gode ved mig, var der næste år også, ville have mig da jeg var konfirmeret, da sagde far nej til dem, når der var 3 karle på gården og hvad de havde betalt for mit arbejde de 2 somre ved jeg ikke, jeg så ingen penge, vel føden fik jeg da.
Når skolen startede var det den gamle halløj med aviser og andre ærinder og så havearbejdet, skulle komfuret pudses så også mig, og vaske køkkengulv. Maren der var pige i Visbygaard var søster til Lars smed Mullerup, hvor Osvald lærte. En aften hvor Maren skulle til gymnastik [i] Langtved skulle jeg prøve hendes gymnastikdragt, dog fik jeg den ikke på, der var et dobbelt par benklæder der i dem blev mit hoved, som vi morede os begge to, dog var hun god ved mig også.
Osvald var udlært [smed] ved Lars og der skulle være noget gymnastik og folkedans i Langtved der var han med også jeres far var med, tjente ved Peder Knudsens, var med fodtøj til smedens, så siger Lars smed: Emma, du kan køre med os og se Osvald, dine forældre og søskende kommer vel også, ja det gør de, men jeg skal hjem om nogen kommer med fodtøj eller henter, da så Lars og konen på hinanden, da gav Lars mig 50 øre, sagde, køb dig lidt godt henne på

Ark 3, side 2

kroen og spis det fortæl dem ikke at du har de penge, nogen gemte jeg til somme skoledage. Jeg har altid skullet blive og passe hus om de kørte til familiefester, de andre var altid med, dog har jeg overlevet det, dog har jeg set efter dem, når de kørte så græd jeg.
Blev vi flere samlet en aften legede vi gemme i krohaven. Vi brugte også at tegne et paradis på jorden hvor vi kastede en flad sten, hoppede i de forskellige felter, også sjippede vi i et lille reb var vi ene, om flere da et stort reb. Når skoven grønnedes så ud bag møllen af sti til Martin Nielsens skov, da havde vi blomster med og gav lille Dorte, så fik vi gerne rynkede æbler som tak. Hun boede i det røde hus før kirken.
Når alt var grønt drog vi ned til Lysemoseskoven og Kabbinelet [Kabinettet, vej ved stranden], så strømper af og sjoppe i stranden. Når det blev mere varmt var vi ude tit og sprøjtede hinanden med vand. Vi havde en bid kringle, lidt saftevand med, vi var 5 à 6 piger der tog derned. Om vinteren når gadekæret var islagt og kunne holde var vi der meget, dog den dag der blev savet i Isen af husmænd, gårdmænd med heste og vogn kørte isen til Kissendrup Mejeri, stod vi [der] også at se [det] hugges i mindre stykker og på vogn med det. Var oplevelser for os børn dengang, dog har jeg ikke leget min tid bort.
Ved juletid havde jeg hvert år 4 à 5 steder jeg skulle klippe til juletræet, var kurve, punge – hjerter -jacobstiger og musetrapper. Kunne hænde jeg fik en 10 øre, dog var jeg glad, fik saftevand og kager og mange tak Emma.

Ark 4, side 1

Jeg skulle ud 2 gange om ugen og vaske gulv i andenlærerens lejlighed, Fritjof var søn af Ditlev Thorup der i skolen. Fru Marna støvede af, fik altid mad og kaffe, og havde hun grønne druer i klaser fik jeg en. Tjenestepigen sagde de blev gemt i savsmuld, var også der jeg så morbær, en nål på en tynd pind som vi plukkede bærret med, tog vi dem med fingrene gik de itu, var en sjælden frugt. Op til vore legeplads 9 lange bede med asparges, var pigen i arbejde tog vi ind og så når hun stak dem, vi rappede jorden fra når vi så nogen [asparges] ved at komme op. Ak ja, det var glæder for os børn, [det] var gerne pigerne.
En dag efter middag kom Fritjof ind og havde været på deres wc, [jeg] blev kaldt ud i gangen, Emma vil du tage din mors spand og gulvklud, og gå hen og rense vort wc. Han havde overbrækket det hele, vel jeg tog min? tid, mange af mine klassekammerater blev så tissetravl, [de] skulle ud og more sig med mig. Engang brækkede han sig i kulkassen i klasssetimen, dem fyldte han selv i kakkelovnen, der blev varmt så vinduer åbnes og vi måtte så liste os ud på legepladsen en tid, dog skulle det gå stille af så hans far ikke hørte det. Jeg var glad for skolen, om foråret havde vi eksamen, 3-4 klasse om formiddagen, 1-2 om eftermiddagen. Når vi havde været hjemme med skoletasken gik turen til Skalkendrup op på Laurits Larsens høj, en enestående udkig i klart vejr, kunne tælle 9 omliggende kirker, og se Sjællands kyst, dog var der tosseri i et par drenge, huggede os så vi

Ark 4, side 2

rullede ned af bjergsiden, der blev grinet. Militæret havde en sten sat der med en del skrift, det har jeg nu glemt. Så kom de 2 småklasser, da drog vi ned til skolens gymnastiksal, der dansede vi.
Også vor årlige udlugt gik ned til Klinten ved Kerteminde, var i hestevogn, kørte ad Kissendrup – Langtved – Mullerup ned til Rørbæk, så efter Revninge, og til Klinten. Var godt at tumle sig der, var et hus hvor de ældre kunne købe kaffe, øl og sodavand, lige i skoven 2 boder med sik, en sur dame ved den ene, den anden et ældre par søde, milde, sagde, velkommen børn. Dem købte vi gerne ved.
Så var der 2 mænd med en båd i stativ, med et reb i hver side kunne [vi] få en gyngetur for 5 øre.. De trak godt i rebet, så vi kom højt op, vi fik en 25 øre at bruge den dag. Efter at den medbragte mad var spist, kørte vi hjem langs med Storebælt, og flagene vi havde med kunne blafre godt, var en stor dug, ligeså skolejuletræet i krosalen, vi fik en lille gave alle børnene, og dans bagefter Jens skomager spillede, far [Hans Ditlev] dansede med os børn.

Del 2. Fra konfirmation til giftermål